inloggen
Nationale Woningmakelaar > Nieuws > Woningtekort in 2025 100.000 tot 270.000

Woning zoeken

Zoeken Compleet woningaanbod

Woningtekort in 2025 100.000 tot 270.000

Geplaatst op dinsdag 07-06-2016
Woningtekort in 2025 100.000 tot 270.000

Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland, voorziet bij ongewijzigd beleid binnen tien jaar enorme krapte op de woningmarkt.

Dat zei de oud CDA-fractievoorzitter dit weekend tijdens De Dag van de Bouw. ‘We bouwen stelselmatig te weinig woningen. Ondanks dat het inwoneraantal nog met een miljoen toeneemt, vluchtelingen opgevangen moeten worden en de gemiddelde grootte van huishoudens afneemt. Gemeenten steken hun kop in het zand.’ Verhagen deed zijn uitspraak zaterdag in Deventer, waar hij samen met staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) de elfde Dag van de Bouw opende.

Vorig jaar zijn er 50.000 nieuwbouwwoningen opgeleverd. ‘Dat zouden er minstens 70.000 moeten zijn’, aldus Verhagen. ‘Volgens het Economisch Instituut van de Bouw komen we in het gunstigste geval in 2025 zo’n 100.000 woningen tekort. In het slechtste geval zijn dat er zelfs 270.000.’ Volgens hem ligt het niet aan de bouwsector die volop innoveert. ‘Duurzamer, slimmer, beter ingepast, goedkoper, noem maar op. De bouw is er klaar voor, maar provincies en gemeenten geven niet thuis. Afgelopen kwartaal zijn er minder vergunningen voor de bouw van woningen afgegeven dan een jaar eerder.’

Ze sturen volgens Verhagen op hun achteruitkijkspiegels met cijfers en prognoses die uit het dieptepunt van de crisis stammen.’Daarom is mijn oproep aan gemeenten en provincies: maak plaats voor al die wachtende Nederlanders, van jong tot oud. Kijk vooruit en begin met plannen. Geef ons de ruimte om slimme huizen te bouwen met een minimaal energieverbruik.’

Op de elfde Dag van de Bouw kwamen ruim 92.500 bezoekers kijken wat er nu in hun omgeving gebouwd wordt. Ze hadden de keuze uit 170 projecten, variërend van grote infrastructurele werken tot appartementen en scholen in aanbouw. Het best bezochte project was de Noord/Zuidlijn in Amsterdam.

Bron: vastgoedmarkt.nl

Deel dit bericht

Reactie plaatsen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gebruik uw echte naam. Alle reacties worden gemodereerd en Alders Makelaars behoudt zich het recht om uw reactie te bewerken of niet te publiceren.